Navarras kennel, en presentation

En av mina första hundar, en newfoundlandstik med namnet Navarra fick ge sitt namn åt min kennel.  Min uppfödning startade jag under sjuttiotalet med rasen Newfoundlandshund, en ras som fortfarande ligger mig nära hjärtat, men idag har vi ingen Newfoundland kvar. Navarras hann föda upp 15 Newfoundlandskullar innan de Dansk Svenska kom och tog över.

1992 föddes så min första kull av rasen Dansk Svensk Gårdshund,  Qkullen, (Quling, Qvick och Qvant). Det hela började med att vår ”sänghund” Isa, en norwichterrier gick bort, 16 år gammal. Vi letade efter en liten hund och i ett nummer av tidningen Hundsport stod det att en ”ny” ras skulle godkännas av SKK, namnet skulle bli Dansk Svensk Gårdshund, i folkmun kallad skånsk terrier. Jag föll pladask! Tyckte då att det var en riktig bondhund, en sådan skulle jag bara ha! Det var 1987. Efter mycket letande och ringande trädde han in i vårt liv, Möllebos Arro.  Han tog familjen med storm med sin personlighet, envishet, intelligens och otroliga charm. 

Arro, alias Tott, blev sedermera pappa till vår andra gårdshund, Rävdansens  RimboRambo. Av kennel Möllebo köpte jag även Möllebos Tina som blev mamma till vår första kull.

rambo

Rävdansens Rimbo RamboSen dess har vi fram tills nu haft  26 kullar, lite drygt en kull om året. Nästan alla våra hundar härstammar från vår första hund, Möllebos  Arro. Tott var en envis, självständig herre som inte var ett dugg intresserad av utställningar, han hann dock få två cert innan vi la utställningskarriären på hyllan. Det gjorde vi när han efter att ha krupit fram i ringen, tog av sig sitt halsband och rymde ut till sin lillmatte. Han såg det som en kränkning att ha halsband på sig, så snart det åkte på, kröp han fram på ett beklagande sätt för att visa sitt missnöje. Utan halsband var humöret betydlig mer frimodigt och självsäkert.

Förutom Newfoundlandshund och Dansk Svensk Gårdshund har vi fött upp två kullar av rasen Shiba samt två kullar av rasen Norwichterrier. Numera har vi bara Dansk Svenska Gårdshundar.

Mitt mål med uppfödningen är att föda upp friska, rastypiska hundar. När det gäller Dansk Svensk Gårdshund betyder det att målet är en liten, pigg, nyfiken och alert hund som säger till när det kommer någon, jagar råttor och sork, är tillgiven sin familj och som ser ut som en Dansk Svensk gårdshund ska göra.