Rut fikk i dag 3 st valpar varav 2 hanar och 1 tik
Vi är så nöjda med valparna, de sover och har magarna fulla, Rut är en bra mamma och har tagit väl hand om dem från början, det är lugnt och tyst i valplådan, jättebra


Navarras Seconda Sorella avläst HD A i NKK i dag :-)

Igår tog Bergakungens Ruff "Diezel" (e Navarras Eddie u Navarras Isabella Dandenella)
sitt första cert och blev BIM. Det var hans första officiella utställning .
Det blev domarbyte pga sjukdom.
Domare: Ilona Onstenk-Schenk, Holland.
Kritik:
Maskulin hane med bra proportioner, mycket bra triangelformat huvud, muskulös, bra ögon och öron, excellenta tänder, bra ben, bra bredd o djup på bröstkorg, stark nacke, bra rygg, mycket bra svans, fin päls o teckning, rör sig balanserat.

Navarra Seconda Sorella på framsidan,
till Lillehammer Brukshundklubb sin medlemstidning "Labben"

Rut dräktig minst 2 valpar :-)

Navarras Jack Pot "Rufus"
tog sitt 3:e godkända resultat i Rallylydnad Avancerad klass.
Detta på bara 3 starter!
Så nu börjar träningen mot Mästarklass.
STORT grattis!!!


Navarras Syster Yster, Solstickan och Seconda Sorella
BH (Behörighetsprov IPO) NUCH SUCH Navarras Prima Pallina fick BIR
för domare Leif Herman Wilberg idag.
Hennes dotter Hennagardens Canta Carrera BIR valp

Pallina sin kritikk:
utm. type, utm. prop, passe stor
en riktig dansk-svensk gårdshund
utm. hode, kraftig hals, kraftig velformet kropp,
g. kryss/hale, utm. benst./poter
beveger seg rasetypisk/effektivt
Cane Corso valpen Gärda, har i dag flyttat in på Djupgård



Cane corso
Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Historik
Rasen härstammar främst från de gamla romerska molosserhundarna. Från att tidigare varit spridd över hela Italien har rasen under senare århundraden bevarats i och runt regionen Apulien i södra Italien. Rasnamnet kommer från latinets ”cohors”, som betyder ”försvarare och väktare av gården”. Förr användes den till allehanda sysslor för att tjäna människan. Corson verkade främst som vakt- och gårdshund men senare även vid jakt av högvilt, vilket passade rasen utmärkt med dess styrka och mod i kombination med den atletiska fysionomin.
Användningsområde
Rasen är av vakt- och gårdshundstyp vilket man ska ta hänsyn till vid val av denna ras. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.
Hälsa
Cane corso har i allmänhet en god hälsa och är tålig, på gott och ont. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer.
Egenskaper / Mentalitet
Den ska vara lugn, stabil, vaksam och uppmärksam, med en hel del vaktinstinkt. Den är inte alltid förtjust i främlingar utan kan ignorera dessa. Rasen behöver en god social miljöträning under uppväxten för att utvecklas optimalt. Rasen ska inte vara nervös, rädd eller aggressiv. Det är en uthållig, stark och mycket tålig, aktiv och rörlig hund och kräver ett visst mått av motion och rörelsefrihet. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.
Storlek och utseende
Cane corso är en medelstor till stor hund, robust och kraftig men ändå med en viss elegans. Den är kraftfull och har torr muskulatur. Huvudet är stort och typiskt för en moloss. Mankhöjd för hanar är 64–68 cm och tikar 60–64 cm. Vikt för hanar är ca 45–50 kg och för tikar ca 40–45 kg. Pälsen är kort, glansig och mycket tjock med någon underull. Färgen är svart, blygrå, skiffer, ljusgrå, ljust fawn (gulaktig), hjortröd, mörk fawn och brindle.
Pälsvård
Rasen har en mycket lättskött päls. Den bör badas och borstas vid behov.
Övrigt
Försök träffa flera hundar innan du bestämmer dig. Helst också på andra platser än i hundarnas hem. Ta kontakt med rasklubben för mer detaljerad information beträffande rasens hälsa och vad du bör se upp med.
Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.